Brasserie De Boerderij

Brasserie De Boerderij

Arnhem
This small-scale extension’s innovative glass structure drew the attention of media and the Heuvelink Award for Architecture’s professional jury who gave it their 2016 prize.

Year

2015
Status
Completed

About

Brasserie De Boerderij (the farm) is located in Park Sonsbeek, a nationally listed heritage estate in Arnhem. The former farm building itself is nationally listed as well, has a rich history and has been in use as a public house for over a century. As owner of the premises, the municipality of Arnhem commissioned NEXIT to design an extension so the current operator could better accommodate outdoor serving and use of the terrace. Adopting the existing building’s formal language, a fully glazed barn-like addition was designed to ensure a strong connection to park and pond. In- and outside merge in the reflections of the monument. Structural glazing is employed in the façade to minimize the dimensions of the loadbearing structure. Low-tech and high-tech go hand in hand.

Specifications

Project
Glazed barn-like extension of a former farm building
Team
Addy de Boer, Joost Boks, Mireia Cases
Client
Municipality Arnhem / Arnhem Horeca BV
Contractor
Bouwbedrijf van Middendorp, Wekerom
Size
75 m²
Images
Thea van den Heuvel

Location