Health centre Onder de Linden

Health centre Onder de Linden

Arnhem
Re-designation and renovation of a municipally listed former school building into health centre.

Year

2013
Status
Completed

About

This municipally listed former school building was entirely restored, renovated and re-designated. New spatial arrangements were developed to accommodate the health centre. Reception, waiting and treatment rooms were situated in the existing corridors with their ornate ceilings. A new logistical structure was introduced into the building. Making use of the school’s reinstated entrances, each individual subprogramme now has its own characteristic entrance. Entry of daylight into the attic level has been increased by adding skylights to the existing carefully proportioned dormer windows. When they take the new lift, visitors are rewarded with an inspiring panorama of Arnhem’s undulating urban landscape. In its original state (1923) the school building was equipped with an advanced ventilation in its window frames. This system was refurbished and expanded with a sustainable energy concept. The huge monumental chestnut tree in the middle of the old schoolyard has again been given a central role in the new layout of the grounds.

Specifications

Project
Primary health center / restoration of a municipal monument
Team
Wilbert de Haan, Evelien Gunter, Arjan Wanders
Client
Volkshuisvesting, Arnhem
Contractor
Kuiper Bouw, Arnhem
Size
2600 m²
Images
NEXIT

Location