De Tuin van Elden

De Tuin van Elden

Arnhem
A number of exceptional contemporary accents were developed by NEXIT in De Tuin van Elden’s rural atmosphere.
Barn-home with shed-studio
Two homes by the water’s edge

Year

2014
Status
Completed

About

Situated on the grounds of a former garden centre and nursery, De Tuin van Elden is an infill project in Arnhem. Beautifully located near the Meinerswijk floodplains, Arnhem’s city centre is but a stone’s throw away. The urban plan that was developed for this site is a tongue-in-cheek elaboration of the higgledy-piggledy rural morphology of Elden village, which is perched on the Rhine dike and was swallowed by the town of Arnhem shortly after the war. In the plan, which focuses on green spaces and large bodies of water, a high degree of differentiation in new (rural) architecture was programmed. NEXIT was asked to develop a number of exceptional accents among the other various project-based homes. A barn-home with shed-studio and two homes by the water’s edge were the first responses to this request. The architecture of these three individual houses is rural in scale, formal presence and materiality, yet modern and contemporary in its detailing, and has an exceptional spatial structure.

Specifications

Project
Barn-home with shed-studio and two homes by the water’s edge
Team
Addy de Boer, Joost Boks, Mireia Cases
Client
Private
Contractor
Bouwbedrijf van Middendorp, Wekerom
Size
200 m²
Images
NEXIT

Location