Liskeshoeve

Liskeshoeve

Schoor Limburg
Traditional materials and elements, characteristic of traditional long-gabled farmhouses, have been innovatively applied in this building.

Year

2009
Status
Completed

About

Within the framework of the Limburg Provincial quality programme for the countryside, a dilapidated long-gabled farmhouse was demolished. A new home-office farmhouse, the Liskeshoeve, was built in its place, absorbing and transforming a number of traditional characteristics found in these long-gabled farmhouses. New horizontal strip fenestration replaces the traditional low-placed cowshed windows, enabling a panoramic view of the grounds. Incisions and recesses modulate the main volume into a forehouse (office), midhouse (art gallery) and afthouse (dwelling). Generous glazed surfaces and cantilevered volumes cement the open landscape to the farmhouse. Flanking the farmhouse there is also a shed-like auxiliary building that houses a carport, studio and storage space. Materials used here are also derived from regional construction methods and in a contemporary way form a fresh interpretation of farmhouse traditions. In this way this new group of buildings contributes to maintaining the rural characteristics of this countryside.

Specifications

Project
New-build farmhouse with studio
Team
Addy de Boer, Maurits Berndsen
Client
Fam. Rijvers, Philippus
Contractor
Weerens bouwbedrijf BV, Stramproy
Size
350 m²
Images
Thea van den Heuvel

Location

Schoor Limburg