Zeeheldenbuurt

Zeeheldenbuurt

Vught
Instead of the former car-filled streets, a new park-like space is the focal point for these new homes.

Year

2016
Status
Design

About

In the town of Vught, the Zeeheldenbuurt (with street names referring to Dutch naval heroes) was a typical 1960s working-class estate with a large proportion of obsolete social housing. A commission from housing corporation Woonwijze led NEXIT to formulate a redevelopment proposal for restructuring, renovating and improving the ecological performance of the existing stock and adding a number of new terraced houses and apartments. Replacing the former Piet Heinstraat, the new plan envisaged a park-like central green space with pond, playground and vegetable gardens. Adjacent to this new green heart, a former school building will be replaced by new apartments, situated over a semi-sunken car park. Traditionally referenced architecture with two storeys and a third housing level in the attic was, in dialogue with the neighbourhood, adopted in order to blend in with the popular 1930s terrace housing in the vicinity.

Specifications

Project
10 terraced houses, 20 apartments, parking and green area
Team
Addy de Boer, Wilbert de Haan, Joost Boks, Arjan Wanders
Client
Woonstichting Woonwijze, Vught
Images
NEXIT

Location